NİZİP

 

 

 

ALTUNSES Nizip Pazari

Toptan Antep Fistigi & Gida Urunleri Ltd.Sti.

 

 

 

NİZİP                       nizip_foto.jpg (4692 bytes)

 

Tarihi ve Coğrafi Yapısı

Nizip ilçesinin tarihi M.Ö. 2000 yılına kadar inmektedir. 1517 yılında Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı İmparatorluğu’na katılmıştır. İlçe, Fırat nehrinin meydana getirdiği Orta Mezapotamya havzasında olup, Gaziantep-Nusaybin demiryolu ve E-20 karayolu ilçeden geçmektedir.

İdari, Sosyal, Eğitim ve Kültür Durumu

İlçenin merkezi ile birlikte 5 belediyesi ve 79 köyü bulunmaktadır. Yerleşim genel olarak topludur. İlçe merkezinde planlı bir şehirleşme vardır.

İlçede bir devlet hastahanesi, 10 sağlık ocağı, 19 sağlık evi, SSK sağlık istasyonu, ana çocuk sağlık ocağı, aile planlama merkezi, verem savaş dispanseri bulunmaktadır.

Merkezde; Lise, Anodolu lisesi, Ticaret lisesi. İmamhatip lisesi. Yatılı ilköğretim Bölge Okulu olmak üzere kasaba ve köylerdeki toplam 121 ilk ve orta dereceli okulla eğitim öğretim hizmeti verilmektedir. Halk Eğitim Merkezi bünyesinde biçki-dikiş, makina nakışı, halıcılık ve konfeksiyon kursları açılmaktadır.

Ekonomik Durum

İlçe özellikle tarırn ve tarıma dayalı sanayi ve ticaret bölgesidir. Aniepfıstığı, zeytin, mercimek, buğday, arpa ve bağcılık faaliyetleri üzerine kurulu çeşitli sanayi kuruluşları ilçeyi ekonomik yönden canlı tutmaktadır.

Gezilip Görülebilecek Yerler ve Tarihi Eserler

İlçenin 10 km. kuzey doğusunda Belkıs (Zeugma) şehri kalıntıları bulunmaktadır. İlçede Karpuzatan mesire yeri, Taşbağ dağı gezilip görülebilecek yerlerdendir.

nizip_Harita.jpg (6132 bytes)

 

NİZİP
NÜFUSU: 109.285  (1997)
YÜZÖLÇÜMÜ: 1.031 Km2
Gaziantep'e Uzaklığı: 45 Km

Ana_sayfa.gif (1332 bytes)